Zangles

Mijn zanglessen zijn erop gericht de remmingen en de spanningen bij het zingen te verminderen. Je zou mijn benadering mindful zingen kunnen noemen. We richten ons daarbij op het ervaren van de klank zelf. Door minder te sturen en te controleren bij het zingen, worden je stem en je lijf al vrijer van spanning. Als beloning komt dan ook nog eens je mooiste klank tevoorschijn. Zingen is dan niet langer een prestatie, als wel iets dat je laat gebeuren en waarneemt.

Mijn zangpraktijk staat open voor alle zangers met hun verschillende vragen en motivaties, van beginners tot gevorderden. Misschien herken je je in een van de volgende situaties: Onder de douche of in de auto zing je uit volle borst, maar o wee als iemand je hoort! Dan stop je snel.  Of: je zingt in een koor, maar je hebt altijd het gevoel dat er veel spanning is tijdens het zingen. Of: je zingt voor jezelf of in een bandje, maar het plezier gaat vaak verloren doordat je erg je best staat te doen. In al deze gevallen kan je veel hebben aan zangles.

Zelf heb ik les gehad in klassieke zang, stemwerk en stemimprovisatie en de Lichtenberg-methode. In de lessen werken in eerste instantie aan het klank-maken zelf. Als dat lekker gaat, passen we dat toe op het zingen van liedjes. Ook werken we dan aan tekstbegrip, uitspraak, ademhaling, emotionele en muzikale interpretatie en combinatie met de begeleiding.